Feike Dijkstra, organist in hart en nieren.

Het orgel en muziek zijn sinds 1999 met Feike Dijkstra verbonden. Hier op deze pagina leest u meer over wat hem motiveert en blikt Feike terug op zijn carrière.

De eerste jaren 2004-2009

Feike heeft als tiener interesse gekregen in het orgel, toen hij destijds met zijn ouders naar de Koepelkerk van Witmarsum ging voor de zondagse kerkdienst. Daar zag hij de toenmalige organist Jelle Rollema spelen en heeft Feike zijn stoute schoenen aangetrokken. Daar heeft Jelle hem van alles laten zien van het orgel en rade hem aan op les te gaan. Begin 2000 ging Feike op privéles bij Jan Sterenberg uit Bolsward. In 7 jaar dat hij lessen mocht ontvangen behaalde hij het B, C en D-diploma van de muziekschool. In 2004 werd Feike organist van de voormalig gereformeerde kerk van Witmarsum, een post die hij 4 jaar zou betrekken. In dezelfde week dat hij organist werd van deze kerk kwam hem het verzoek om een rouwdienst te spelen. Eerst was het even wennen voor hem, maar na een poos behoorde het begeleiden van rouwdiensten bij de taak als organist. 

In diezelfde periode begon Feike ook kerkdiensten te begeleiden bij de Doopsgezinden van Witmarsum en de PKN gemeente van Wons. 

Foto's: Koepelkerk Witmarsum (links), Doopsgezinde gemeente Witmarsum (midden) & PKN gemeente Wons (rechts).


Het D-examen in de Martinikerk van Bolsward.

In 2006 mocht Feike zijn D-examen afleggen in de Martinikerk van Bolsward, waar hij 2 jaar eerder het C-examen ook al mocht afleggen.

Op het programma stond o.a. de Balletto van Sweelinck (later aan Scheidt toegeschreven), de fuga gigue van Bach, een preludium van Buxtehude, de Toccata en Fuga in d klein van Max Reger en een improvisatie over "De maan is opgekomen". Deze improvisatie werd bekroond met een 10.

Later volgde nog een concert van Stichting BOOG in de Doopsgezinde kerk van Bolsward. Op het Freytag-orgel speelde Feike de 6 variaties van de Balletto van Sweelinck.

Foto's: Programma D-examen (links) & kranteknipsel Bolswarder nieuwsblad (rechts)

De begin jaren in Workum 2012-2015

Twee jaar na te zijn gescheiden pakte Feike het orgelspelen weer op. In de zomer van 2012 begon Feike af en toe weer een kerkdienst te spelen, dit keer in It Heidenskip. In 2014 begon Feike ook weer diensten te begeleiden in Wons en werd hij organist in Koudum. Af en toe brachten de diensten hem naar Schraard en naar Stavoren. De band met Stavoren was eerder in 2006 al gelegd, doordat Feike daar mee had gedaan aan een Fries orgelconcours. Hij was de jongste deelnemer en werd 3e.

De Workumer jaren 2015-heden

Op 6 September 2015 kreeg Feike de uitnodiging van Klaske Deinum, hoofdorganiste van de St.Gertrudiskerk te Workum, om een kerkdienst te begeleiden. Aanwezigen in deze dienst waren o.a. Balt de Vries (Oosterend) aanwezig. Deze organist en dirigent heeft een goed woord voor hem gedaan. Vanaf begin 2016 mocht Feike zich één van de organisten van de St.Gertrudiskerk noemen.

In Oktober 2016 werd Feike's dochter Elina geboren, die hij in zijn kerk liet dopen. Dit was één van de eerste stappen dat hij zich eindelijk thuis voelde.

Op 1e Pinksterdag 2019 deed Feike belijdenis van zijn geloof. Dit was een bijzondere dienst, omdat de ene helft van de dienst speelde Feike, maar daarna nam de voormalig hoofd-organist Harry Mast het over. Ds.Arnold Vriend begeleide de dienst.

In dat zelfde jaar vierde Feike zijn 15 jarige jubileum als organist. Aan zijn jubileumsconcert werkte Hilda Koopmans-Walinga (trompet) mee en waren er ruim 100 gasten aanwezig.

Foto's: Belijdenis Feike (links) & Jubileumconcert 2019 (rechts).

Een nieuwe start

Het werd eind 2020 duidelijk dat Feike toe was aan les. Maar om zich goed voor te bereiden op de toekomst was er meer nodig dan alleen privéles. Met goede adviezen van Harry Mast nam Feike lessen met het lesmateriaal van Bevoegheidsverklaring 3 als inspiratiebron.

In September 2022 ging Feike op les bij de Meppelse musicus Mannes Hofsink, die tevens cantor-organist is van de Nieuwe kerk van Groningen. Om de twee weken heeft Feike les op locaties in Meppel, Groningen of Workum. Met het materiaal uit deze cursus verdiept Feike zich in het vak van de organist en richt zich daar op de hernieuwde dienstbare taak:

Kerkmusicus.

Binnen dit alles is Feike veel bezig met muziek, zowel literatuur als improvisatie als begeleiden van (kerk)diensten. Met de Workumer concertserie hoopt Feike Workum weer in dezelfde ademteug te krijgen met plaatsnamen als Bolsward, Sneek en Leeuwarden. Want in Workum heeft Feike zijn hart verloren (en gevonden) en wil dat zijn wat hem het meest stimuleert:

Dienstbaar.

Foto's: Jan Harmensz Camp-orgel 1697 (links) & Johannes Petrus Künckel-orgel 1784 (rechts).